Kótaj

JELEN

clipboard01_8.jpgclipboard02_8.jpgKótaj község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházától északra található, lakosainak száma kb. 4500 fő.
Az oktatás, az egészségügyi-szociális ellátás biztosított: óvoda, általános iskola és idősek otthona működik. Legnagyobb foglalkoztató a településen az önkormányzat. Jelentős dolgozói létszámot foglalkoztat a Zöld Bárók Kft, melynek fő tevékenysége mezőgazdasági jellegű.
A község kulturális élete fellendült, mióta felújításra került a szabadtéri színpad, valamint működik a Teleház internetes hozzáféréssel.
A településen folynak keresztül azok a csatornák, melyek hol táplálják, hol levezetik a Tisza vizét.

 

MÚLT

clipboard03_5.jpgA mai Kótaj területe már a honfoglalás előtti időkben is lakott volt. Kótaj község eredeti neve Keresztút volt. A név a földrajzi helyzetére utal: itt keresztezte a középkorban a Vereckei-hágó felé, és a Lengyelország felé vezető két útvonal egymást. A falu a XIX. század elején kezdett benépesedni, és lakossága rohamosan gyarapodott.
A településen több családnak is volt itt kisebb-nagyobb kúriája. A legnevezetesebb azonban a Fráter féle ház volt, melyet a Jókai Mór által megörökített Magyar nábob kastélyának tartottak.