„Nem halat kell adni, hanem megtanítani halászni”

Menedék a hajléktalanoknak, önkéntesség a kallódó fiataloknak, kiút a kábítószerfüggőknek, megfelelő élettér és munkalehetőség a falvakban lakóknak, segítség a beteg gyermekeknek, és még számtalan mindennapi problémára adhat gyógyírt az a több száz civil szervezet, amelyek a megyében, a megye lakosságának érdekében dolgoznak. De sokszor a segítők is segítségre szorulnak, ami ha nem érkezik időben, akár a szervezet halálához is vezethet.

Az emberi szervezetnek vannak betegségei, és az életkorokra jellemző viselkedési formái. Ugyanezek megtalálhatóak a civil szervezeteknél is. Adott életkorokban bizonyos betegségek, viselkedési formák természetesek, más életkorban ugyanazok a tünetek már nagyobb problémát okoznak. Ilyenek a túlterheltség, konfliktusok, aktivitás hiánya, vagy képtelenek a szervezetek forrásokat bevonni. Ilyen, és ehhez hasonló problémák sokaságával küzd a nonprofit szektor.
Most viszont a megyében 30 civil szervezetnek megadatik az a lehetőség, hogy az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság és az Inspi-Ráció Egyesület segítségével túljussanak ezeken a problémákon, új lendületet kapjanak, új szemléletet sajátítsanak el, képesek legyenek forrást teremteni, és szervezettebben, hatékonyabban működni.
Mindezt úgy, hogy a szervezeteknek ez teljesen ingyenes, csupán az idejüket kell rászánni a folyamatra.

A program 2009. május 1-től indult megyénkben, és még várjuk a civil szervezetek jelentkezését, amelyet az alábbi formában tehetnek meg:
"Szervezetfejlesztési pályázati adatlap" kitöltésével lehet pályázni a szervezetfejlesztési szolgáltatás igénybevételére, 2009. szeptember 25-ig. Az adatlap letölthető az alábbi honlapokról:
www.inspi-racio.hu
http://civilhaz.enyft.hu
www.civilszervezetfejlesztes.hu

A programról részletes információhoz juthatnak a fenti honlapokon illetve az alábbi telefonos és e-mailes elérhetőségeken:
Szakmai vezető (szervezetfejlesztéssel kapcsolatos szakmai kérdések): Vágvölgyi Gusztáv 42/789-191, 20/9750-171, ire.pablo@chello.hu
Szakmai koordinátor (elsősorban adminisztratív és szervezési jellegű kérdések): Paliczné Pelenczei Szilvia 42/509-116, nyirsegicivilhaz@enyft.hu