Tájékoztató a szervezetfejlesztési program eredményeiről

Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság (Felnőttképzési nyilv.szám: 15-0234-04, AL-1533) és az Inspi-Ráció Egyesület partnerségi együttműködésében folyó TÁMOP-5.5.3-08/02-2008-0029 számú,.„Talpraállástól az intézményesülésig” – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése projektjének keretében 34, megyei civil szervezeteknek lehetősége adódott, hogy túljussanak szervezeti problémáikon, új lendületet kapjanak, új szemléletet sajátítsanak el, képesek legyenek forrást teremteni, és szervezettebben, hatékonyabban működni. Mindezt úgy, hogy a szervezeteknek ez teljesen ingyenes volt, csupán az idejüket kellett rászánni a folyamatra.

A projekt a 2009. június 16-án megkötött támogatási szerződés alapján, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 48.133.526.- Ft-ból valósult meg.

A projektben résztvevő egyesületek, alapítványok, két szervezetfejlesztő, civil tanácsadó szakmai támogatását vehették igénybe, több mint egy évig.

A toborzás során postai, személyes és elektronikus úton 668 szervezetet értünk el a program meghirdetésével. 45 szervezett jelentkezett pályázati felhívásunkra, akik közül 40 szervezetnél történt meg a szakmai monitorozás. A monitorozott 40 szervezetből 34 szervezet került kiválasztásra, akikkel projektszerződést kötöttünk és fejlesztési terv került kidolgozásra a szervezettel közösen.

A komplex szervezetfejlesztési támogatáson túl a szervezetek szervezeti fenntarthatósági tréningen, szakmai műhelytalálkozókon és akkreditált képzéseken (Civil hálózatfejlesztés - az együttműködés művészete /a proHáló Hálózat gyakorlata alapján/ tréningen /programakkreditációs lajtsromszám: PL-3938/, valamint Civil gazdálkodás /programakkreditációs lajtsromszám: PL-4319/ képzésen) vehettek részt.

Programunk 2010. október 31-én zárul. A projekt befejezését követően is kapcsolatot tartunk a programban résztvevő szervezetekkel, szolgáltatásainkat továbbra is biztosítani fogjuk részükre, s folyamatosan figyelemmel kísérjük pályázati programokban való részvételüket, ügyfélkörük elégedettségét.

A visszajelzések alapján a szervezetek igen hasznosnak ítélték meg a szervezetfejlesztési szolgáltatásunkat, így nyugodtan elmondhatjuk, hogy a programunk eredményeképp 34 civil szervezet tudatosabban, hatékonyabban dolgozik az általa felvállalt társadalmi problémák megoldásán, kezelésén.

A fejlesztési alkalmakkal kapcsolatos visszajelzések és szervezeti ajánlások a csatolt anyagban olvashatóak.