Kállósemjén

JELEN

clipboard01_4.jpgKállósemjén Szabolcs-Szatmár Bereg megyében, Nyíregyházától délkeleti irányban kb. 23 km-re fekszik. Lakóinak száma közel 4000 fő.

clipboard02_4.jpgA településen több műemlék jellegű épület található. Ilyen a görög katolikus templom, valamint a Kállay család több mint 200 éves kastélya, mely Kállay Miklós volt miniszterelnök lakóhelye is volt. A kastélyhoz tartozó park természetvédelmi terület, melynek különösen értékes része a hársfasor. A parkban található Kápolnában helyezték végső nyugalomra a miniszterelnök hamvait. A helyben működő általános iskola is a miniszterelnök nevét viseli.

A község kulturális eseményeinek színtere a helyi könyvtár és közösségi ház, de a település közösségi életének bonyolításában aktív szerepettöltenek be a civil szervezetek is.

Kállósemjén határában terül el a Mohos természetvédelmi terület, ahol a Mohos-tó területén található az Alföld egyetlen úszólápja, ritka mocsári növényekkel, moszatfajtákkal.

MÚLT

A falut az ősfoglaló Balogh-Semjén nemzetség alapította a XI. században, első írásos említése a XIII. századra tehető, amikor V. László vásárjogot biztosított a településnek. Az évszázadok folyamán számos földbirtokos család osztozott a terület feletti tulajdonjogon, közülük a Kállay-család mondható a legjelentősebbnek. Az ő nevükhöz fűződik a XVII. századra csaknem elnéptelenedett terület újranépesítése.


Kállósemjén weboldala: