Nagycserkesz

JELEN
clipboard01_0.jpgclipboard02_0.jpgNagycserkesz község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, lakosainak száma közel 1900 fő. Az aktív keresők száma 20% alatt van, magas az egyedül élő, szociálisan és fizikálisan egyaránt segítségre szoruló idős emberek száma. Súlyos társadalmi problémák vannak: alacsony életszínvonal, negatív vidéki szegregációs társadalmi jelenségek, bűnözés. Ezért az Önkormányzat elsődleges feladata: az idősek és a betegek ellátása és a biztonságos életfeltételeiknek biztosítása, és a tanyán élő fiatal lakosság megtartása.
A település infrastrukturális kiépítettsége elmaradott: különösen az út- és elektromos hálózat fejletlen. Szükség van a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítésére, a szennyvízhálózat kiépítésére.
 
 

MÚLT
A községet Nyíregyháza határából hozták létre 1952-ben a tanyabokrok egyesítésével, azon a területen, ahol egykor a Károlyi család Cserkesz nevű pusztája állt.
Az első írásos emlék a XV. századból való, amikor a Báthory család tulajdona lett. 1753-ban gróf Károlyi Ferenc megbízásából szlovák telepeseket hoztak Nyíregyházára. A mintegy 300 tirpák család először Nyíregyházán telepedett, majd folyamatosan benépesítette a környező tanyabokrokat, így Nagycserkeszt is. Ez a folyamat egészen az 1900-as évekig tartott.
 

 


Nagycserkesz weboldala: