Nyíregyháza

JELEN

140123p0.jpgNyíregyháza Megyei Jogú Város a három országgal határolt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, az ország hetedik legnagyobb városa, mintegy 120000 lakossal. A Nyírség központjában a 4-es, 41-es, 36-os és a 38-as főutak keresztezésénél terül el, ezáltal könnyen megközelíthető, de az M3-as autópálya elkészültével és annak Vásárosnaményig való tovább építésével még inkább bekapcsolódik az ország vérkeringésébe.

A Nyíregyházára ellátogatók nem csak a város gyöngyszemében, Sóstógyógyfürdőben gyönyörködhetnek és mártózhatnak meg a Sóstói Parkfürdő vagy az Aquarius Élményfürdőgyógyhatású termálvizében, de megtekinthetik az európai hírű és rangú Nyíregyházi Állatpark többszáz lakóját, vagy ellátogathatnak a Sóstói Múzeumfaluba, ahol a megye tájegységeinek népi építészetét tekinthetik meg.1159699516.jpg Méltán híres a Tuzson János Botanikus Kert a Nyíregyházi Főiskola területén, de érdemes időt szánni a Városi Galéria, vagy a Jósa András Múzeum állandó és időszakos kiállításainak megismerésére is. A belváros gyönyörű épületei között az 1873-ra eklektikus stílusban felépített Városháza és az 1892-ben elkészült Megyeháza ma is eredeti pompájukban láthatók. A belvárosi séta hangulatát meghatározzák a köztéri alkotások, parkok és pihenőhelyek, kávéházak bősége. A Móricz Zsigmond Színház hírneve és elismertsége országos szintű. Minden évben vonzza a látogatókat a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje, a VIDOR Fesztivál, amely az ország egyik legnagyobb színházi és szabadtéri fesztiválja. A számtalan sport és szórakoztató rendezvény mellett kétévente a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak és a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválnak is otthont ad Nyíregyháza. A szabadtéri programokat, kirándulásokat kedvelőket várja a Bujtosi Tó és Városliget, az Erdei Tornapálya valamint a 320 hektáros Sóstói Parkerdő.

MÚLT

muzeumfalu_nagy_73_20090626114103_170.jpgNyíregyházát 1209-ben még Nyír néven említik, 1236-ban már temploma is volt a településnek, innen kapta nevének második felét. A török hódoltság után hajdúkat telepítettek be, 1753-ban gróf Károlyi Ferenc jelentős kedvezményeket ígért az újonnan letelepedő Békés megyéből és a Felvidékről érkező szlovák bevándorlóknak. Amikor 1786-ban a város mezővárosi rangot kapott, már a megye legnépesebb települése volt. A XIX. században Nyíregyháza megváltotta magát földesuraitól, 1837-ben pedig különleges királyi kiváltságot kapott. 1876-ban megyeszékhely lett.
 

 

 

Nyíregyháza weboldala: